Pensionskris i Europa

En femtedel av BNP. Så mycket måste EU-medborgarna spara årligen för att nå upp till bibehållen levnadsstandard som pensionärer. I Frankrike utbröt igår strejk till följd av president Sarkozys förslag att höja pensionsåldern för få bukt med den krisande ekonomin.

Publicerad
ERIC GAILLARD/REUTERS
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
Annons

När den första heltäckande undersökningen om det så kallade pensionsgapet inom EU presenterades blev resultatet knappast något som var värt att korka upp champagnen för. Totalt måste européerna årligen spara 17300 miljarder kronor, eller 19 procent av BNP, för att få ihop till 70 procent av sin inkomst vid pension.

Undersökningen, som är gjord av försäkringsjätten Aviva i samarbete med Deloitte, slår fast att det krävs radikala förändringar och insatser för att komma till rätta med problemet. Att EU-medborgarna exempelvis skulle jobba ytterligare tio år skulle inte räcka, utan enbart minska gapet med 7670 miljarder kronor. Och inte heller skulle det vara gott nog att européerna nöjer sig med 50 procent av inkomsterna i pension – det skulle ändå lämna kvar ett gap på 6100 miljarder kronor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons