Analys

Erik Bergin:Ingen bra början på 2012 för euron

Erik Bergin

Året börjar inte bra för euron eller för de EU-politiker som har att rädda den. Fredagskvällens nedgradering av det franska kreditbetyget, tre månader före presidentvalet, förvärrar risken för en valutakrasch och underkänner politikernas ansträngningar hittills. Samtidigt drar S&P på sig ny kritik.

Erik Bergin
Publicerad
Annons

I december sattes en lång rad europeiska länder upp på bevakningslistan hos Standard & Poor's, kreditvärderingsinstitutet som ihop med Moody's och Fitch Ratings kommit att spela en viktig huvudroll i det pågående och eskalerande dramat om Europas skuldkris. För viktig, hävdar många.

Så när rykten via flera nyhetsbyråer i fredags nådde valuta- och aktiemarknaderna om att franska skuldpapper ihop med åtta andra länders var på väg att nedgraderas borde det inte ha varit en jätteöverraskning. Italiens plågade ekonomi nedgraderades av S&P två steg, från A till BBB+. Den största skrällen, att Frankrike mister det hett eftertraktade AAA, ”Tripple-A”, ihop med en del av sin självkänsla och petas ned ett steg till AA+, var faktiskt mildare än vad som befarats - S&P har tidigare hotat med en större sänkning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons