”Iranavtalet kan öka instabiliteten”

Sanktionslättnader kommer att stärka regimen i Iran, skriver statsvetaren Idris Ahmedi. Till höger Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikesfrågor, och Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.
Sanktionslättnader kommer att stärka regimen i Iran, skriver statsvetaren Idris Ahmedi. Till höger Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikesfrågor, och Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Foto: Privat, Leonhard Foeger/REUTERS

Sedan avtalet om Irans kärnprogram rotts i hamn kommer lättnader i sanktionerna att stärka regimen i Iran. Risken är stor för ökat förtryck i landet och ökad instabilitet i regionen. Därför bör väst gå in för en demokratifrämjande Iranpolitik, skriver statsvetaren Idris Ahmedi.

Publicerad
Annons

Avtalet om Irans kärnprogram utgör inte en permanent lösning av en av vår tids största säkerhetspolitiska problem. När det väl löper ut står vägen öppen för islamiska republiken att anskaffa kärnvapen. Det riskerar också leda till ökad instabilitet och konflikt i Mellanöstern inom de närmaste 10–15 åren.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons