Mobiljätte stuvar om i toppen

Efter fem turbulenta år slutar Arun Sarin som koncernchef för brittiska Vodafone, en av världens största mobiloperatörer. Efterträdaren Vittorio Colao måste både hantera en svagare europeisk marknad och konkurrens från Nokia om det nya tillväxtområdet mobilt internet.

Publicerad
Annons

Fem år i toppen på Vodafone fick räcka för den indiskfödde amerikanen Arun Sarin. Det meddelade han igår och efter bolagsstämman 29 juli lämnar Sarin jobbet och flyttar hem till den amerikanska västkusten igen.

Arun Sarin kan då se tillbaka på ett ganska blandat resultat. På plussidan finns att han expanderat in på flera tillväxtmarknader och inte minst då avancerat i Indien genom att ta kontroll över mobiloperatören Hutchison Essar. Sarin har dessutom vidgat Vodafones verksamhet och gett sig in på bredbandsområdet, bland annat genom att köpa verksamhet i Spanien och Italien från svenska Tele2.

Men han har också gått på flera bakslag. Vodafone har till exempel tvingats lämna både den svenska och japanska marknaden. För två år sedan möttes Arun Sarin också av rena upproret från aktieägarna. Hans strategi för­ bolaget ifrågasattes och inte blev det bättre av att Vodafone redovisade den största förlusten någonsin för ett brittiskt bolag. På bolagsstämman röstade 15 procent av ägarna emot att Arun Sarin skulle få fortsätta som koncernchef.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons