Rysk expert: ”Jag är inte övertygad”

Svenska försvarsledningens ubåtsbevis har än så länge inte lett till någon officiell reaktion i Ryssland. Oberoende experter som SvD har talat med ställer sig tvivlande.

– Fint att Sverige nu har bevis. Om de stämmer är det förstås en rysk ubåt. Men jag är inte övertygad om bevisen, säger Pavel Felgenhauer.

Anna-Lena Laurén
Publicerad
Annons

Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson meddelade på en presskonferens på fredagen att svenska försvaret bland annat har hittat spår av en ubåt på sjöbottnen. Pavel Felgenhauer, oberoende rysk säkerhetspolitisk expert som bland annat skriver för den oppositionella tidningen Novaja Gazeta och den amerikanska tankesmedjan Jamestown Foundation, är skeptisk.

– Ubåtar sätter sig inte på sjöbotten annat än i en nödsituation. De är inte gjorda för att ligga på sjöbotten. Själv har jag ofta träffat svenska försvarsanalytiker och yrkesofficerare, bland annat efter ubåtsjakten. De ville att jag skulle medge att det var Ryssland men faktum är att jag inte vet. Däremot vet jag att Ryssland inte har några stora intressen av att spionera på Sverige med hjälp av en ubåt. Sverige är ett öppet land, man kan resa dit helt lagligt och undersöka skärgården om man vill, säger Felgenhauer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons