Annons

Spektakulära kryssningar heta i vinter

Svenska resenärer har tagit kryssningar till sina hjärtan. Semesterformen växer dramatiskt och utvecklas konstant, det menar Jarno Holmström, som arbetar med paketresor på Ving.

– Efterfrågan på kryssningar ökar hela tiden. Det är ett förmånligt sätt att resa där man får mycket upplevelser för pengarna. Det är nog en del i populariteten, säger han.

Några faktorer som Jarno Holmström tror ligger bakom kryssningarnas popularitet är att allt ingår.

Några faktorer som Jarno Holmström tror ligger bakom kryssningarnas popularitet är att allt ingår.

Foto: VING
Några faktorer som Jarno Holmström tror ligger bakom kryssningarnas popularitet är att allt ingår.

Några faktorer som Jarno Holmström tror ligger bakom kryssningarnas popularitet är att allt ingår.

Foto: VING
Några faktorer som Jarno Holmström tror ligger bakom kryssningarnas popularitet är att allt ingår. Foto: VING

När det kommer till svenskar som åker på kryssning är Karibien och dess smaragdblåa vatten mest populärt, tätt följt av Medelhavet. I och med en konstant ökande efterfrågan såg Ving behovet av att addera ytterligare möjligheter för kryssningssugna. Därför har i år Hawaii blivit en helt ny kryssningsdestination.

– Det är ett häftigt resmål men det är en utmaning att det ligger så långt bort. Man åker inte dit bara för en vecka. Därför paketerade vi det så att man bor en tid i Honolulu innan man kliver på fartyget. Det blir som en tvåveckorsresa, en vecka på land och en till sjöss, säger Jarno Holmström.

Florida som utgångspunkt

Även om Hawaii lockar med unika upplevelser väljer många svenska resenärer att kryssa i Karibien med amerikanska delstaten Florida som utgångspunkt.

Några faktorer som Jarno Holmström tror ligger bakom kryssningarnas popularitet är att allt ingår och att hotellet följer med på resan i form av fartyget. Det finns massvis med möjligheter för sysselsättning ombord fartyget, du kan äta var du vill och när du vill tacka vare konceptet ”Freestyle Dining” som innebär fria middagar utan strikt klädkod.

– Florida är den stora hubben för Karibienkryssningar, då utgår fartygen från Orlando, Miami eller Fort Lauderdale. Men vissa kryssningar börjar i Puerto Rico, då kommer man till andra öar än med kryssningar som startar från Florida. Det är lite beroende på vad man vill göra och se, säger Holmström och fortsätter.

– Karibien i stort är en drömresa för många. Det är varmt under vinterhalvåret, fartygen lägger till på flera häftiga och unika öar, det är otroligt exotiskt. Det är ett häftigt resmål helt enkelt.

Trots Karibiens popularitet ska man inte glömma bort Medelhavet. Medelhavskryssningar har varit populära under många år, mycket tack vare närheten till Sverige och att det på sommarhalvåret är solsäkert. Men det ger även känslan av en city-kryssning. På många kryssningar i Medelhavet gör fartygen stopp vid stora pulserande städer som Barcelona, Rom och Dubrovnik, vilket ger möjligheter att upptäcka storstäder samtidigt som man kryssar på havet.

Vill du veta mer om kryssningar? Läs här!

Andra spektakulära kryssningar med Ving:

Mauritius, med stopp på Seychellerna och Madagaskar.

Det är otroligt häftiga miljöer och skapar upplevelser utöver det vanliga. Det är nästan motsatsen till Sverige, mycket exotiskt och en upplevelse man tar med sig i många år, säger Jarno Holmström.

Dubai, med stopp i närliggande emirat:

– Dubai fortsätter växa som resmål. Med kryssningar som utgår från Dubai får man se många häftiga platser som Oman eller Abu Dhabi. Otroligt vackra miljöer, säger Jarno Holmström.

Annons
Detta är en annons från Ving, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.