Annons

Teknologin gör comeback på allvar

Fyrhjulsstyrning har under många år varit ovanligt på personbilar. Men Renault har på senare år valt återinföra tekniken i sina nya modeller, bland annat i Talisman som släpptes tidigare i år.

Foto: RENAULT

Renaults bilar ska vara innovativa och andas körglädje, komfort och effektivitet. Fyrhjulsstyrningen bidrar till att höja upplevelsen i samtliga av dessa kategorier, säger Anders Hallsten, Produktchef på Renault.

Den enkla förklaringen av fyrhjulsstyrning är att bilen styr med alla fyra hjul istället för det konventionella att bara styra med de två framhjulen. Ska man grotta ner sig gå in lite djupare i mer detaljer så är det så att i lägre farter styr bakhjulen tvärt emot framhjulen, resultatet av detta blir att bilen blir mer följsam i snäva svängar och mer lättmanövrerad runt trånga hörn, det vill säga att bakdelen styr aktivt och håller ut runt skarpa hörn och liknande vilket gör att bilen blir betydligt lättare att manövrera köra. I högre farter styr bakhjulen i samma riktning som framhjulen vilket skapar en mer direkt och stabil känsla.

– Som exempel minskar vänddiametern markant. En Renault Talisman som är 487cm lång har med fyrhjulsstyrning har en vänddiameter på 10,8 meter jämfört med till exempel en VW Golf som är endast 425 cm lång men behöver 10,9 meter för att vända, säger Anders Hallsten.

På sikt, vad kan Renaults flotta tjäna på fyrhjulsstyrning?

– En redan körglad och komfortabel Renault blir ännu roligare och än mer unik att köra tillsammans med fyrhjulsstyrningen. Att Renault är det enda bilmärket bland ”generalisterna” som erbjuder fyrhjulsstyrning gör att bilar med denna funktion nu finns tillgängliga för ”vanligt folk” och inte uteslutande till extrema lyxbilar och superbilar. Detta medför också att bilar med fyrhjulsstyrning kommer bli extra attraktiva på begagnatmarknaden, säger han.

Teknologins fördelar blir allra tydligast i tät trafik i låg fart, exempelvis vid köer eller inne i centrum av en stad. Då styr bakhjulen emot framhjulen vilket kapar vändradien rejält och gör att bilen känns betydligt mindre än vad den egentligen är.

I högre hastigheter anpassar sig systemet så att att man upplever hjulbasen betydligt längre än vad den är och bilen upplevs stabilare och mer positionssäker, i skarpa kurvor kränger bilen mindre och får en tydligare och mer direkt känsla i styrning och väghållning.

– Fördelarna är många, det absolut bästa sättet att uppleva det är att prova en bil med fyrhjulsstyrning och därefter direkt köra en bil utan, säger Anders Hallsten.

Vill du veta mer om Talisman och fyrhjulsstyrning? Läs här.