Professor: Utsläppsskandalen kan kosta människoliv

Bertil Forsberg, professor i miljömedicin, tror att hälsoeffekterna av utsläppsskandalen är ännu större än de som framkommit i studier hittills.
Bertil Forsberg, professor i miljömedicin, tror att hälsoeffekterna av utsläppsskandalen är ännu större än de som framkommit i studier hittills. Foto: Mattias Pettersson/Umeå universitet, Nigel Treblin/AP

SvD:s avslöjande om att Annie Lööf (C) som näringsminister redan 2012 larmades om misstänkt utsläppsfusk i bilindustrin inom EU har lett till stark kritik mot att ministern inte agerade. Och bilindustrins omfattande utsläpp av kväveoxid har svåra hälsoeffekter, bland annat ökad förekomst av astma hos barn och många förtida dödsfall.

Sandra Johansson, Jonas Fröberg
Publicerad
Annons

Det har riktats hård kritikmot Centerledaren Annie Lööf för att hon som näringsminister inte vidtog åtgärder när EU 2012 varnade för misstänkt avgasfusk i bilindustrin. Även Transportstyrelsen varnades bara månader tidigare, då specifikt gällande misstänkt fusk av kväveoxidutsläpp – alltså precis det som Volkswagenskandalen handlade om.

Och just utsläpp av kväveoxid är en av biltrafikens allvarligaste konsekvenser för människors hälsa. Utsläppen av kväveoxid står för en stor del av de runt 3 000 förtida dödsfall i Sverige som orsakas av biltrafikens utsläpp varje år, enligt Trafikverket. Faktum är att utsläppen från biltrafiken orsakar mångfalt fler dödsfall än själva trafiken, varje år.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons