Löfven vill sätta en gräns för utkontraktering

Statsminister Stefan Löfven vill sätta en skarpare gräns för vilken typ av verksamhet som en myndighet kan utkontraktera.

Det var ett av löftena som statministern gav vid en presskonferens på måndagen där han kommenterade Transportstyrelsens IT-affärer.

Johannes Ledel
Publicerad
Annons

– Det här är synnerligen allvarligt. Det har skett i strid mot lagen. Det har utsatt Sverige och svenska medborgare för risker, sade Stefan Löfven på måndagseftermiddagen när han tillsammans med tre myndighetschefer kommenterade Transportstyrelsens uppmärksammade IT-affärer.

Statsministern lovade att ett antal åtgärder skulle genomföras för att se till att något liknande inte inträffar igen. Bland annat kommer en utredare att tillsättas för att kartlägga händelseförloppet kring Transportstyrelsens utkontraktering av IT-driften, som innebar att icke säkerhetsprövad personal i utlandet hade tillgång till känsliga uppgifter. Säkerhetspolisen ges också i uppdrag att redovisa vilka generella brister som finns i säkerhetsarbetet hos myndigheter som hanterar skyddsvärd verksamhet, med ett särskilt fokus på utkontraktering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons