ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Postdigitalism är vår tids nya konströrelse

Amalia Ulman, ”Excellences & Perfections (Instagram Update, 8th July 2014),(#itsjustdifferent)”, 2015.
Amalia Ulman, ”Excellences & Perfections (Instagram Update, 8th July 2014),(#itsjustdifferent)”, 2015. Foto: Courtesy the Artist & Arcadia Missa

Vad händer när allting vi ser filtreras genom en skärm och hur påverkar det konst och design? På senare år har det börjat pratas om en ny ism, postdigitalismen, för att beskriva en samtida rörelse.

Johan Deurell
Uppdaterad
Publicerad

Med prefixet ”post” menas inte att den digitala åldern på något sätt skulle vara över och att vi är på väg in i en ny fas. Snarare syftar termen på att den digitala teknologin redan har förändrat vår världsuppfattning, hur vi tänker och hur vi skapar.

I utställningen Electronic Superhighway (2016-1966) på Whitechapel Gallery, London, spåras hur internet påverkat konsten de senaste femtio åren. Här tydliggörs att 90-talets och tidiga 00-talets internetkonstnärer behandlade internet som ett nytt medium, och fascinerades av att konst kunde vara internetbaserad. För de postdigitala konstnärerna och formgivarna, å andra sidan, är internet ett massmedium vars kulturella, sociala, politiska och ekonomiska inflytande är gränslöst. Därför kallas rörelsen också postinternet.

Laddar…