Swede HollowNär svenskarna levde på samhällets botten

I Swede Hollow, USA är det svenskarna som lever i den fattiga slummen och anses vara smutsiga. I en genomtänkt, välkomponerad och välresearchad roman följer Ola Larsmo en familj som gör som Karl-Oskar och Kristina i ”Utvandrarna” – men hamnar i en myllrande metropol.

Publicerad
Swede Hollow i Minnesota, där många svenskar hamnade i slummen.

Swede Hollow i Minnesota, där många svenskar hamnade i slummen.

Ola Larsmo

Ola Larsmo

Foto: Christine Olsson
Annons

Vår bild av den svenska utvandringen till Amerika kommer för det mesta från Vilhelm Moberg och hans berättelser om Karl-Oskar och Kristina, rakryggade och strävsamma småbönder, som det gick relativt bra för. Men det är en skev bild. Majoriteten av Sveriges 1,3 miljoner utvandrare var i själva verket hantverkare, handlare, industriarbetare, sömmerskor, husor och hembiträden, och hamnade mestadels i de stora städerna, framför allt i Minneapolis, Saint Paul, Chicago, Seattle, Boston och New York – inte ute på prärien.

I romanen ”Swede Hollow” ger Ola Larsmo dessa svenskamerikaner en litterär gestaltning, deras röster hörs, för första gången. Vi får följa familjen Klar, Gustaf och Anna, och deras tre barn. Året är 1897, och de far med båt från Sverige via England till New York, och sedan, efter några månader, vidare till Swede Hollow, en kåkstad i en dalgång utanför Saint Paul. Därmed inte sagt att detta i första hand ska ses som en invandrarhistoria, eller en Amerikaberättelse; Swede Hollow är framför allt en synnerligen levande roman, med fylliga karaktärer, genomtänkt, välkomponerad, och baserad på omfattande research.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons