Ola Wong:Den bildade politikerklassen på utdöende

Ola Wong
SvD:s Ola Wong kritiserar den pågående politiseringen av Världskulturmuseerna. På bilden kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).
SvD:s Ola Wong kritiserar den pågående politiseringen av Världskulturmuseerna. På bilden kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ola Wong
Publicerad
Annons

Hur har förfallet kunnat få gå så långt? Det är en av de vanligaste reaktioner jag fått på den museidebatt jag drog igång i september och som fortfarande rasar. Hur kan Medelhavsmuseet, som ett exempel i mängden, sakna intendenter på Grekland och Rom? Kan orsaken vara, som många läsare menar, att folk blivit för obildade? ”Problemet är att den bildade medelklass som en gång bar upp kultursvängen har nästan mangrant dött ut och ersatts av högt belånade analfabeter med årskort på gymmet som ger fullständigt fan i museer.” mejlar en typisk läsare. Konstnären Karin Mamma Andersson är en av många kulturarbetare som kontaktat mig med liknande åsikter: ”Det bottnar i ett kultur-, kunskaps och historiskt förakt. Och det sker på alla fronter, även på konstinstitutionerna”, säger hon, djupt upprörd över ett Sverige som verkar tappat all respekt för kunskap. O tempora, o mores! som piraten i Asterix brukar citera Cicero.

Men är det verkligen sant? För varför har i så fall var och en av mina fyra SvD-artiklar i ämnet fått flera tusen delningar på sociala medier? En fick över femtusen delningar vilket, om jag uttrycker mig försiktigt, inte tillhör vanligheterna för en 9 000 tecken lång text om museipolitik. Det har blivit en egen genre för journalister att klaga på hur demokratin (och framförallt de själva) hotas av illa formulerat näthat. Jag hade räknat med en skörd av sådant gift den här gången också. Men döm om min förvåning:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons