Landstingsjurister granskar olagliga sjukhusinvesteringar

Efter gårdagens avslöjande om nya ogiltiga sjukhusinvesteringar på nästan 10 miljarder kronor ska den styrande Alliansen i Stockholmslandstinget nu låta jurister utreda vad som gäller vid strategiska upphandlingar. Men oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) pekar på att historien upprepar sig – redan 2009 fick landstinget svidande kritik för miljardaffärer som strider mot kommunallagen.

Fredrik Mellgren, Henrik Ennart
Publicerad
Annons

SvD:s avslöjande om att minst tio stora byggprojekt upphandlats i strid med kommunlagen väckte stor uppmärksamhet under tisdagen. De avgörande besluten om förfrågningsunderlagen och kontraktsskrivandet har skett utan befogenheter av landstingets helägda fastighetsbolag Locum.

Det har inte funnits något giltig delegation från politikerna och dessutom är det inte enligt kommunallagen möjligt att delegera så omfattande strategiska och principiella beslut till en tjänsteman. Det är beslut som politiker måste fatta. I annat fall rundas kommunallagen, den lokala demokratin sätts ur spel och möjligheten att överklaga upphävs.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons