”Vi måste få det här löst omedelbart”

Trots att svenska staten och Riksgälden inte längre ser några hinder för Antonovs kapitalinjektion i Saab, så fortsätter Europeiska Centralbanken (EIB) att hålla den krisdrabbade biltillverkaren på halster. Allt medan fabriken står stilla och bolaget förlorar pengar för varje dag. - Jag är mer oroad än tidigare. Vi måste få det här löst genast, säger Victor Muller när SvD Näringsliv möter honom i New York.

Daniel Kederstedt
Publicerad
Annons

Det är en pressad Victor Muller som befinner sig på New York International AutoShow. Merparten av tiden är han instängd i ett rum intill företagets monter för att brottas med det akuta ekonomiska hot som Saab står inför, ett fåtal tillfällen vistas han ute bland företagets nya modeller men är då högst otillgänglig för omvärlden - oftast fastnaglad vid någon av sina mobiltelefoner, inte sällan båda två. Omläggningen av lånen till Saab Automobile - som Riksgälden och staten nu godkänt - drar ut på tiden då EIB vägrar ge besked i frågan. Även förra ägaren GM måste ge sitt tillstånd, vilket såvitt känt ännu inte skett. Och det är tydligt att situationen gör Victor Muller frustrerad.

– Jag tror inte att vi får besked förrän tidigast tisdag, i värsta fall onsdag. Men vi måste få den här frågan löst omedelbart. Varje dag som vi inte producerar bilar innebär att vi förlorar en dag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons