ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

EU inte redo hantera bankkris

Den obehagliga sanningen är att EU-länderna inte har tillräcklig gemensam beredskap för att hantera en gränsöverskridande bank- och finanskris. Inte heller finns det någon övergripande tillsynsmyndighet som har den fulla bilden av riskerna.

Mats Hallgren
Publicerad

Här skiljer sig Europa från USA, där en federal regering i Washington med ett (1) finansdepartement kan möta en kris över hela USA. I EU finns 27 regeringar och lika många finansdepartement.

Under de senaste 10-15 åren har Europas bank- och finansmarknad radikalt bytt utseende. Tidigare var marknaderna uppdelade efter nationsgränserna och bankerna var nationella. I dag är marknaderna mer sammansmälta (integrerade) och allt fler banker är verksamma i allt fler länder. Det finns nu ett drygt fyrtiotal stora gränsöverskridande banker i Europa, varav 20 har en avsevärd del av sina affärer och risker utanför hemlandets gränser. Däribland finns även de svenska storbankerna. SEB har stora affärer i Tyskland och Nordea är en nordisk bankkoncern. Swedbanks omfattande engagemang i de baltiska länderna är ett annat exempel på samma sak.

Laddar…