En mara att bara höra om allt endorfinrus

Den galna månaden maj är alla endorfinknarkares högtid. Deras kalendrar är späckade med evenemang som handlar om att plåga kroppen så att den ska reagera på smärtan genom att producera lyckohormonet endorfin. De kallar det löpning och försöker övertyga mig om att det är hälsosamt. Jag tvivlar.

Lars Ryding
Publicerad
Annons

Nu talar jag om de där långa loppen på stenhårda stadsgator, inte den normala lilla joggingturen eller alla dessa puttriga mullelopp på några kilometer genom den mossiga skogen och över den gungande ängen. De tävlingarna är knappast några problem i sig – annat än att de är ett sätt att locka in folk på endorfinrusets vägar. Rätt vad det är får de för sig att springa maraton. Därför är jag vid närmare eftertanke också kritisk mot de korta tävlingsloppen. Utan bruk inget missbruk som det heter i en annan drogdebatt.

Redan stavningarna av loppen antyder att något är tokigt. Sär- och sammanskrivningar och stora bokstäver löper amok med normala skrivregler. Där finns SpringCross, Vår Ruset, MilSpåret, Göteborgs-Varvet, Tjur Ruset och Kalv Ruset. Rus var ordet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons