Eleverna ratar skolmatsalen

Mängder av mat måste slängas när elever väljer bort den skollunch som lagas. På nio av de största gymnasieskolorna i Stockholms län var det igår 2500 elever som aldrig dök upp. Samtidigt visar en ny undersökning att sex av tio kostchefer tror på sämre ekonomiska förutsättningar för skolmaten.

Hannes Delling
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Varje dag måste personalen i skolkök runt om i landet försöka beräkna hur många portioner lunch som kommer att gå åt. Nästan en omöjlighet, visar SvD:s intervjuer med ansvariga på nio av de största gymnasieskolorna i Stockholms län. Av totalt cirka 11500 elever var det igår nästan 2500 som aldrig åt av skolmaten ett problem som bidrar till det stora berg av mat som måste slängas och som SvD berättade om igår.

Antalet som struntade i fredagslunchen motsvarar cirka 20 procent av eleverna. Med i beräkningen ska tas att fastemånaden ramadan pågår och att många muslimska elever därför inte äter. Spridningen är också stor på vissa skolor i Stockholm äter nästan alla elever skolunch, på andra bara strax över hälften.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons