Konstnärsinkomsten ska slopas

KULTURPOLITIK. Regeringen tar bort den livslånga inkomstgarantin på 214000 kronor om året som kulturarbetare kan få. Samtidigt blir Skåne första region i landet att själv bestämma hur statliga kulturpengar ska fördelas 2010. Det är några av nyheterna i nästa veckas kulturproposition.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

Regeringen ska inte ge livstidsinkomst till utvalda konstnärer. Ett sådant system där de kulturarbetare som står för särskilt hög kvalitet och har stor betydelse för svenskt kulturliv har funnits i över 30 år, men enligt vad SvD erfar, tas det bort i den kulturproposition som läggs på måndag.

Idag finns 157 kulturarbetare i Sverige som ansetts så skickliga och viktiga att de oavsett vad de skapar alltid får cirka 18000 kronor i ”månadslön” så länge de lever. Till dem hör författare som Jan Myrdal, Göran Sonnevi och Birgitta Trotzig, filmmakare som Maj Wechselmann och Roy Andersson, konstnärer som Lena Cronqvist och Jan Håfström, men också clownen Manne af Klintberg, formgivaren Jonas Bohlin och schackspelaren Ulf Andersson.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons