Bestäm var du ska åka innan du köper skidor

Att köpa alpina skidor är inte helt lätt. Utbudet bara sväller och modellerna blir allt fler. Här är en snabböversikt, en vägledning i djungeln av uttryck, mått och skärningar.

Publicerad
Annons

PERSPEKTIV | Pisteller offpist?

Förr i tiden gick man till sportaffären och köpte slalomskidor. De skulle helst vara väldigt långa, för då mättes åkskicklighet i skidcentimeter. Sedan kom timglasrevolutionen.
Plötsligt skulle skidorna vara kortare än kroppslängd. Timglas blev carving i var mans mun och i dag finns knappt en skidort utan särskilda carvingbackar.
Men samtidigt blev allt väldigt komplicerat. Valet stod inte längre mellan storslalom och specialslalom. Och numera är det rätt snårigt i skidornas värld.
De moderna skidorna har blivit mer specialiserade. För piståkning gäller en typ, för offpist en helt annan. Och för hopp och lek i så kallade funparks en tredje. Man måste inte vara någon överdängare för att behöva flera par. Ett styrt faktum som tillverkarna inte direkt sörjer.
Men den något oväntade nyheten för i år är att det finns en typ av nästintill allroundskidor, en kompromiss som fungerar bra i både pist och offpist.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons