ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Våldtäkter orsak till aids snabba spridning

KAPSTADEN
Våldtäkterna är en förbisedd orsak till den oerhört snabba spridningen av aids i Afrika. Ledarna för både fattiga länder och de rika länder som ger bistånd uppmanas att fokusera mer på att stoppa våldet mot kvinnor och barn.

Publicerad
Annons

En ny rapport om kopplingen mellan våld och aids presenterades vid den 16:e internationella aidskonferensen i Toronto, som avslutades i går. Bakom rapporten står organisationen Global Aids Alliance, med högkvarter i Washington.
Av världens 39 miljoner hiv-smittade bor de flesta, cirka 26 miljoner, i Afrika. 59 procent av dem är kvinnor.
Högsta andelen hiv-smittade finns i Swaziland med 33 procent, medan det land som har största antalet smittade är Sydafrika, cirka 5,5 miljoner.
Ingen vet exakt hur stor andel som smittats via våldtäkt. Enligt rapporten har det sexuella våldet mot kvinnor och barn nått en ”epidemisk” skala. Världens ledare måste införa nolltolerans, säger Lisa Schechtman, huvudförfattare till rapporten.

Det finns länder i Afrika där nära hälften av alla
kvinnor någon gång under sin livstid utsätts för våldtäkt, ofta inom äktenskapet vilket inte är förbjudet i lag. Siffrorna är höga i exempelvis Uganda, Kenya, Etiopien, Malawi och Sydafrika.
I Malawi har hälften av alla skolflickor utsatts för sexuellt tvång av sina lärare eller manliga klasskamrater.
Sydafrika har årligen 120 anmälda våldtäkter per 100 000 invånare - högst i världen och mer än tio gånger mer än i de nordiska länderna.
Vid en undersökning bland unga män i Johannesburg år 2000 medgav en av fyra att de före 18 års ålder haft sex med en kvinna mot hennes vilja. Mer än en fjärdedel av Sydafrikas pojkar i åldrarna 10 till 19 år tror att en kvinna njuter av en våldtäkt. Mellan 19 och 28 procent av Sydafrikas kvinnor uppger att de utsatts för våld av en manlig partner.

Laddar…