Kritiker läste åtta böcker per dag

Att läsa och recensera böcker är ett uppdrag som kräver sin tid, för alla utom amerikanskan Harriet Klausner. Under tio år har hon läst och skrivit om över 28 000 böcker på internet – men nu avslöjas bedrägeriet bakom recensenten.

Henrik Sahl Johansson
Publicerad
Annons

Harriet Klausner, en pensionerad bibliotekarie från Pennsylvania i USA, har gjort sig känd som boksajten Amazons främste läsarrecensent. Sedan hon började skriva för ett drygt decennium sedan har hon hunnit med inte mindre än 28 160 recensioner, vilket alltså betyder att hon läser kring åtta böcker om dagen. Inte nog med det: är dessutom nästan odelat positiva och de allra flesta böcker får en fyra eller femma i betyg.

Men Harriet Klausners ivriga recenserande tycks inte till lika stor del handla om ett stort litteraturintresse som ett sätt att tjäna snabba pengar. När en blogg för ett par veckor sedan upptäckte man att hennes son säljer böckerna vidare, bara någon dag efter att den översvallande recensionen publicerats. Om uppgifterna stämmer kan Harriet Klausner med familj ha tjänat kring 130 000 kronor om året genom sin kreativa verksamhet. Dessutom visar granskningen att Klausner tyckts ha plagierat sina texter mer eller mindre direkt från förlagens bokbeskrivning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons