Minst 39 döda i fartygskatastrofer på Medelhavet

Minst 39 flyktingar drunknade i dag, fredag, i fartygsolyckor på Medelhavet. Migrationsminister Tobias Billström (M) menar att olyckorna visar på behovet av ett europeiskt kvotflyktingsystem. Svensk-eritreanske Mussa Ismail oroar sig för att bekanta finns bland de många döda.

Publicerad
Annons

Flyktingtragedierna fortsätter på Medelhavet. Två fartyg med flyktingar ombord kapsejsade i dag, fredag, i vågorna på väg mot EU, skriver nyhetsbyrån AP. Minst 12 personer drunknade och 116 räddades i samband med den första fartygsolyckan, som inträffade utanför den egyptiska hamnstaden Alexandria. Vid den andra olyckan, söder om den italienska ön Lampedusa, omkom minst 27 personer, varav tre barn. Över 200 räddades av den italienska och maltesiska flottans räddningsinsats, uppgav Maltas premiärminister Joseph Muscat vid en presskonferens sent i kväll. Den exakta dödssiffran var då ännu inte känd. Olyckorna inträffar bara en dryg vecka efter att fler än 300 människor omkommit i en katastrof utanför Lampedusa, natten mot den 3 oktober.

Sveriges migrationsminister Tobias Billström (M) säger att fredagens tragedi visar på behovet av att EU ser över de legala vägarna in i EU.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons