Innehållet i glaset visar vem du är

Du är inte bara vad du äter utan även vad du dricker. Nu har vindrickare kartlagts. Mikael Mölstad pendlar mellan att vara bekymmerslös vitvinstyp och pratsam roségillare.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons
Vilket vin du väljer avslöjar HUR du är som person enligt en forskningsstudie. Foto: COLOURBOX

Nu är det bara att ge upp. Det som är gjort är gjort – åtminstone för i år. I årets sista krönika tänker jag därför ta ut svängarna.

Låt mig därför generalisera kring vindrickare. Med stöd av en engelsk undersökning kan jag redovisa spännande resultat. Den franska exportorganisationen för vin, Sopexa, ligger bakom – för att understryka allvaret.

Det hela är mycket enkelt. De som dricker rött, vitt respektive rosévin är olika typer av människor.

Enligt studien är det kristallklart att vissa människor dras till vissa typer av viner. När det handlar om andra drycker går det inte att göra dylika generaliseringar, påstår man.

I korthet konstateras att rödvinsfolket är rikare och lyckligare än andra. De som föredrar vitt vin är mer praktiska och bekymmerslösa medan rosévinsdrickare har mer charm och social begåvning.

Annons
Annons

Tycker du redan nu att du tillhör en vindrickartyp som du inte passar för så kanske du vill byta? Dock tror jag inte att du automatiskt blir lycklig och rik om du börjar dricka rödvin.

Rödvinsdrickaren är även bättre utbildad och i nio fall av tio är denne lyckligt gift. Personen beskriver sig själv som självsäker, stark och intelligent. Det är klara besked. Det finns dock ett aber: rödvinsdrickaren häller i sig mer vin per vecka än vitvinsdrickaren.

Vitvinsdrickaren är mer av en hemmatyp som inte gärna drar ut i världen. Inte heller är vitvinsmänniskan lika intresserad av karriär och pengar – och mindre intresserad av giftermål. Mer än åtta av tio vitvindrickare lever solo och är nöjda med det. Själva beskriver de sig som smarta, men tysta och reserverade.

Rosévinsdrickaren är däremot mer av en pratkvarn som gillar umgänge. De bygger gärna nätverk och har full koll på facebookvännerna. De har sällan lång utbildning men är gärna sambos – dock utan önskan att gifta sig. De beskriver sig som varmhjärtade och charmerande men något högljudda. Rosévinsdrickaren är försiktigare med vin än de övriga två typerna.

Själv dricker jag mer vitt vin än rött. Fast det låter ju bättre med rödvin när det gäller äktenskap och pengar. På sommaren blir jag dock en rosévinsdrickare till fullo: charmerande social och högljudd.

Medan vi är igång med lättsamma generaliseringar kan jag bjuda på en skämtsam fördjupning. En som gillar fina bordeauxer vill helst ha en gård på landet där det doftar stall och läder – och köper denne vinerna från Margaux eller Mouton-Rothschild är personen kines. Bourgognemänniskan har bättre doft- och smaksinne, gillar skogspromenader och att spendera pengar på lyx.

Alla som tycker om vinet Châteauneuf-du-Pape har svårt att bestämma sig här i livet. Åtminstone för vilken druva de gillar. Riojamänniskorna tycker om småkakor, i synnerhet vaniljhjärtan – och ogillar när det blir för strävsamt här i livet.

En vitvinsperson som helst dricker Chablis är förmodligen från Gotland och gillar kalksten – eller så är personen geolog. Föredrar du chardonnayviner från Australien eller Sydafrika har du ett intresse för stora söndagsfrukostar med rostat bröd, smör, yoghurt och tropisk frukt. Alla som istället anser att sauvignon blanc från Nya Zeeland är bäst har ett romantiskt intresse för sommarängar – eller ett tvångsmässigt behov av att klippa gräset.

Ett evigt konstaterande är att du som gillar champagne är en alltigenom fin människa som ser ljust och vackert på framtiden. Skål – och Gott Nytt År.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons