Recension

Nu är det jul - igen 2Uppvärmda rester på halvfart och unken kvinnosyn

Publicerad
Annons

Vad vore julen utan en krispig, formstöpt julfilm från det stora landet i väster? Helt okej antagligen, men nu är årets upplaga obönhörligen här vare sig vi vill eller inte. Nu är det jul - igen 2 är en uppföljare till succéfimen Nu är det jul - igen från 1994, i vilken Tim Allen i rollen som den vanliga, frånskilda, amerikanska pappan Scott Calvin råkade ha ihjäl Jultomen och var tvungen att ta över ruljansen själv. Åtta år har gått och Scott/Jultomten har börjat bli varm i kläderna uppe på Nordpolen.
Men så visar det sig att tomten enligt regelboken måste vara gift. Frun måste importeras från världen bortanför Nordpolen (USA alltså) och själva ceremonin måste äga rum senast julafton. Dessutom har Jultomten andra privata problem som måste redas upp, hans son Charlie, nu tonårig, har klottrat i skolan och per automatik hamnat på den universella Stygg-listan och riskerar kol istället för X-box i julstrumpan. För att tomten ska kunna lämna Nordpolen utan att hela leksaksproduktionen går i stå skapar tomtenissarnas motsvarighet till den galne vetenskapsmannen en kopia.
Tyvärr har reservtomten en diktatorisk ådra och mekar i lönndom ihop en armé av gigantiska tennsoldater, som förslavar hela fakbrikspersonalen (som i och för sig redan för tankarna till en asiatisk sweatshop eftersom alla nissarna gestaltas av barnskådespelare). Åh, hur ska det gå?! Kommer världens barn att få sina julklappar, och inte bara kol i julstrumpan?!
Liksom i alla filmer som specialproducerats för årets största högtid går allt ut på att den heliga julstämningen måste räddas, och de som icke ser det viktiga med detta måste omvändas.

Jämfört med en klassiker i julfilmsgenren, Ensam hemma med Macaulay Culkin (1990), ja till och med jämfört med den enerverande Grinchen - julen är stulen med Jim Carrey (2000) är Nu är det jul - igen 2 bara uppvärmda rester på halvfart, lika plastig och tom som den ondskefulla reservtomten. Även om man den här gången tack och lov slipper småungar som skriker fram högstämda julballader i stjärneljus. Behållningen består i renen med talfel och ätstörningar, samt Judge Reinhold i rollen som tomtens exfrus nya man. Spiken i kistan är den unkna kvinnosynen som genomsyrar hela filmen. Merry christmas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons