Svartlistat bolag i kriget om skärgården

Den skandalomsusade skärgårdsupphandlingen kan inte bli mer dramatisk. Den bedrägeri-anklagade anbudsgivaren Serco Group visar sig nu vara svartlistat av 7:e AP-fonden för sitt arbete med kärnvapen.

Publicerad
Waxholmsbolagets båt Söderarm på väg till ett vintrigt Husarö i Stockholms mellersta skärgård.

Waxholmsbolagets båt Söderarm på väg till ett vintrigt Husarö i Stockholms mellersta skärgård.

Foto: SCANPIX
Annons

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholms upphandling av Waxholmslinjerna håller på att utvecklas till en thriller. När de landstingspolitiker som stödjer upphandlingen ska välja bästa anbud nu på måndag, riskerar de att stödja en aktör som dels utreds för bedrägeri, dels bedriver verksamhet med koppling till kärnvapen. Waxholmsbolagets upphandlingsrutin är nämligen sådan att trafikpolitikerna bara får ta ställning till anonymiserade anbud.

På så vis kan till exempel Miljöpartiet – vars stöd Christer G Wennerholm, M, räknar med för att ro upphandlingen i hamn – bli tungan på vågen som öppnar skärgården för ett internationellt storbolag, känt för sitt engagemang i Storbritanniens kärnvapenarsenal. Frågan är hur landstingspolitikerna värderar den nya uppgiften att Serco Group på grund av detta är svartlistat av bland andra 7:e AP-fonden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons