ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Olav Hammer tar strid mot det osunda förnuftet

Publicerad

Olav Hammer
Osunt förnuft. En bok om intuitivt och kritiskt tänkande
272 s. Wahlström & Widstrand. CA 240:-

Enligt en amerikansk undersökning tyckte 94 procent av alla universitetsprofessorer att de var bättre på att sköta sitt arbete än genomsnittet av deras kollegor. Det berättar Olav Hammer i sin populärvetenskapliga bok Osunt förnuft. En bok om intuitivt och kritiskt tänkande. Han berättar också, i ett annat sammanhang, att överskattning av den egna förmågan leder till förhöjd livskänsla, så länge denna självöverskattning inte blir alltför dramatiskt störd av uppenbara tillkortakommanden, som man inte lyckas förklara bort eller sopa under mattan och gömma undan djupt nere i det undermedvetnas mörkaste källarvrår.
Det lär rentav vara vetenskapligt bevisat att, som Hammer formulerar saken, ”den grupp människor som konsekvent aldrig överskattar sig själv är de som fått diagnosen depression”.
För att rafsa till sig lite lycka här i världen och dessutom kunna göra karriär är alltså ett visst mått av
”självöverskattning” lämplig. Det är ett roligt sätt att se på saken.
Och Olav Hammers bok är just rolig, ibland lite väl hurtfrisk i stilen, men det är kanske den sorts charmknep som måste till, om man som denne författare spelar rollen som oförvillad rationalist och som sådan är ute efter att rensa en smula i det stinkande Augiasstall som människans begär efter lättköpta övertygelser har resulterat i genom århundradena, alltifrån häxtro till särartsfeminism.

Laddar…