Recension

HalvblodsbluesVirtuost om okänd sida av Nazityskland

Esi Edugyan, 34 år, är född och uppvuxen i Kanada. ”Halvblodsblues” var nominerad till Bookerpriset 2011 och Orangepriset 2012.
Esi Edugyan, 34 år, är född och uppvuxen i Kanada. ”Halvblodsblues” var nominerad till Bookerpriset 2011 och Orangepriset 2012. Foto: FOTO: LEOPARD FÖRLAG
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Litterära skildringar av 1930-talets Berlin finns det gott om, men desto färre som berättar utifrån ett tysk-amerikanskt jazzbands perspektiv. Esi Edugyans roman kretsar kring en grupp svarta jazzmusiker – framför allt barndomsvännerna Sid och Chip, som kommit till Europa från USA för att spela i bandet Hot-Time Swingers. Med i bandet är också den tysk-afrikanska Hieronymus Falk, yngre än de andra och ett trumpetarunderbarn av sällan skådat mått. De spelar och festar och beter sig som band gör mest, men snaran dras sakta men säkert åt runt deras tillvaro.

På gatorna kommer stöveltrampet allt närmare. Att vara svart är snart lika farligt som att vara jude i 30-talets Tyskland, och på Hamburgs zoo visas afrikaner upp som om de vore djur. Jazzen betraktas som en depraverad och degenererad musikform, uppfunnen av judar och utövad av svarta. Det dröjer inte länge innan Hot-Time Swingers förbjuds att spela.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons