ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Konceptet är inget nytt

Thomas Quick (med keps), idag Sture Bergwall, vallas på brottsplats i Drammen i sällskap av bland andra sin försvarsadvokat Claes Borgström och utredare.
Thomas Quick (med keps), idag Sture Bergwall, vallas på brottsplats i Drammen i sällskap av bland andra sin försvarsadvokat Claes Borgström och utredare. Foto: (ARKIV) SVEN ERIK RØED/TT
Elise Karlsson
Publicerad

Egentligen känns konceptet i ”Serial” inte särskilt obekant. Det liknar till sitt upplägg de rättsfallsdokumentärer som genom åren sänts på allt från slaskkanaler till Discovery och SVT som till exempel Hannes Råstams dokumentär om Thomas Quick. Ofta är utgångspunkten, precis som i ”Serial”, en medvetenhet om grundläggande problem i det amerikanska rättssystemet.  Det amerikanska fängelsesystemet är massivt, och rättssäkerheten, verkar dokumentärerna vilja peka på, tveksam. Slumpen, fördomar och betalningsförmåga avgör i hög grad vem som blir frikänd och vem som döms till ofta mycket hårda straff.

Fokus i ”Serial” ligger inte egentligen på Adnan Syeds skuld eller oskuld. Inte minst uppmärksammas vi på de brister som finns i hans försvar – hur totalt beroende han är av sin försvarsadvokat. Samt hur mycket fördomar kring det faktum är att han är muslim spelar in i hur man tolkat händelserna. Dessutom får vi inblick i hur många som befinner sig i samma situation. En del av vår sensationslystnad när vi lyssnar handlar om detta. Vi är väl medvetna om det amerikanska rättssystemets inbyggda dramatik.

Laddar…