Recension
Dokumentär fiktion om ett delat Göteborg berör
The Mental States of Gothenburg kallar Mattias Andersson den hybrid av sociologisk dokumentär, terapisituation och fiktion som han satt samman och regisserat för Angereds Teater - en pjäs som också kunnat heta The Meaning of Life. Socionomer har ställt existentiella frågor till 20-åringar från olika delar av Göteborg: Vad är en god människa? Vad ger livet mening? Är det något viktigt du varit med om du kan tänka dig bli gestaltat på en scen?
Scenografen Ulla Kassius har rensat scengolvet. Publiken kliver in till ett tomt rum med stolar i en fyrkant. Här berättar Mattias Andersson om förutsättningarna för projektet via en inspelad text och sedan tar en socionom, spelad av Julia Marko-Nord, itu med utfrågningen. Skådespelarna sitter
bland publiken och det tar ett tag innan vi vet vem som är vem. Spelstilen är nertonad, det här handlar om ett gemensamt vi.
The Mental States of Gothenburg är ingen het politisk eller konfliktfylld svart pjäs. Intervjupersonernas svar får stå för sig själva. Den bild som tecknas av Göteborg är en djupt segregerad stad, där ungdomarna inte tror på någon Gud men plockar ihop vad de behöver till en metafysisk akutväska för sin mentala överlevnad. Det intressanta är hur människor förmår skapa egna subjekt oavsett uppväxt.