Nakendetektiv i barns mobiler

Apple lanserar teknik som kan spåra nakenbilder i barns mobiltelefoner – men kritiken är hård.
Apple lanserar teknik som kan spåra nakenbilder i barns mobiltelefoner – men kritiken är hård. Foto: Alamy

Apple lanserar ny funktion som ska upptäcka nakenbilder som skickas till och från barns mobiltelefoner – i syfte att skydda dem. Men funktionen väcker kraftig kritik: ”Vad händer om Kina kommer över den här tekniken?”

Sophie Stigfur
Publicerad
Annons

Apple har skapat stora rubriker internationellt kring lanseringen av en ny funktion som ska upptäcka och spåra nakenbilder som skickas till – eller från – barn via deras Iphone. Funktionen, som kallas neuralmatch, innebär att alla bilder som skickas bedöms genom maskininlärning utifrån hur sannolikt det är att de innehåller sexuella motiv eller ej. Syftet; ge föräldrar möjlighet att ”spela en bättre informerad roll för att kunna hjälpa sina barn att navigera i online-kommunikation” står det i ett dokument från Apple.

Om ett barn under 13 år bedöms ha fått en misstänkt sexuell bild suddas fotot och barnet varnas för att bilden kan vara känslig. Om barnet bestämmer sig för att se bilden meddelar systemet det till barnets föräldrar – de meddelas även om deras barn försöker skicka ”sexuellt explicita” bilder själva.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons