”Varför ses vi teknik-positiva som korkade?”

Elon Musk är det närmaste Gud vi kommit, skriver Anna Axfors.
Elon Musk är det närmaste Gud vi kommit, skriver Anna Axfors. Foto: Alamy, TT Ill: Jennifer Dysell

I populärkulturen och samtidsdebatten finns det gott om dystopiska framtidsscenarier. Men kanske är rädslan överdriven? Anna Axfors undersöker varför teknikens landvinningar väcker oro.

Anna Axfors
Publicerad
Annons

I tv-serien ”Years and years”, som skildrar en dystopisk men realistisk framtid, sätter sig en tonårstjej med sina föräldrar vid köksbordet för att komma ut som transhuman. Transhumanism innebär i serien en blandning mellan människa och digital kod. Man är uppkopplad i molnet och därmed varken dödlig eller på annat sätt begränsad av det fysiska.

Jag antar att det är meningen att vara skrämmande, men mig ger det hopp. Förut var jag rädd för klimatförändringar, men nu känner jag mig otroligt positiv inför framtiden. Det jag längtar mest efter är att inte vara människa längre. Jag tycker Elon Musks exflickvän Grimes förebådar detta med sitt ”Game of thrones”-liknande utseende. Det ser ut som att det snart ska börja växa ut horn i pannan på henne. Deras barn heter X Æ A-12. Perfekt. Jag är den första att ställa mig i kö för att ansluta mig till molnet när det är möjligt. Men jag har märkt att det coola är att vara förfärad inför all förändring, rentav rädd för "vad som ska hända".

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons