Låt barn vingla och växa i egen takt!

FRIHET. Hur ska barn kunna utveckla ett eget väsen och en egen initiativkraft om de aldrig får vara i fred? Annika Malmsten vänder sig mot trenden att barn ska ”stimuleras” och bli ”kompetenta”. Istället har skapandet av inre frirum varit en ledstjärna då hon uppfostrat sina tre barn.

Publicerad
Annika Malmsten tillsammans med barnen Eira, Joar och Valdar.

Annika Malmsten tillsammans med barnen Eira, Joar och Valdar.

Foto: MALIN HOELSTAD
Annons

Eira har alltid något på gång med sina händer. Just nu jobbar hon med sin egen balklänning. I juni går hon ut nian och i höst vill hon helst börja på ett waldorfgymnasium, där hon får möjlighet att studera både språk, naturämnen och lära sig mer om hantverk. Lillebror Valdar spelar tre instrument, piano, trummor och fiol - plus fotboll. Trots att han bara går i femman är han även med och driver ett politiskt parti, fredsdemokraterna.

När jag sitter och pratar med dem på Kafé Sjöstugan, ett ekologiskt café i Solnastadsdelen Bergshamra som deras mamma Annika Malmsten driver, framstår de som så underbart kreativa och aktiva - och därtill charmigt sociala - att jag kan känna avundsjukan komma krypande inom mig. Hur har mamma Annika lyckats driva upp sådana livfulla plantor? Säkert har hantverkspedagogen och den egna företagaren Malmsten drillat dem hårt!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons