Kommentar

Mårten Schultz:I vissa fall kan vi vara försiktiga med att fördöma snabbt

Mårten Schultz
Civilminister Ida Karkiainen (S) under pressträffen efter regeringsförklaringen i riksdagen.
Civilminister Ida Karkiainen (S) under pressträffen efter regeringsförklaringen i riksdagen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ingen fotograferade i smyg den där middagen för många år sen när juriststudenter sjöng ur vis-boken. Men i en digital era kan allt dyka upp igen. Juridiken tillåter det, och det är rimligt – men i vissa fall kan vi vara försiktiga med att fördöma snabbt.

Mårten Schultz
Publicerad
Annons

Vi var på studentsittning på Juristernas Hus. Jag satt bredvid min bästa kompis Nisse. Förrätten hade precis dukats fram och det fanns snaps i glasen. Som traditionen bjuder var det dags för sång. Någon började spontansjunga en visa ur juristernas visbok Mutatis Mutandis. Lilla Lisa. En melodi som handlade om övergrepp på ett litet barn. De flesta sjöng med och många skrattade; de flesta troligen för att de visste att det fanns något förbjudet och litet farligt med en visa om barnvåldtäkt.

Den här gången var jag på rätt sida. Jag och Nisse var demonstrativt tysta – vi tyckte att vi tog ställning. Något år senare fick en av kvällstidningarna tag på sångboken och gjorde en nyhet om att framtidens makthavare sjöng sånger om sexualbrott mot barn. ”Det här är framtidens domare”. En självklar kvällstidningsvinkel på händelserna. Jag kände mig än mer självbelåten över min rättrådiga protest på Juristernas Hus.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons