ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

FN-chefen bad om tillgång till Xinjiang under OS

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ihop med IOK:s ordförande Thomas Back, presidenten Xi Jinping och hans fru Peng Liyuan på OS-invigningen.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ihop med IOK:s ordförande Thomas Back, presidenten Xi Jinping och hans fru Peng Liyuan på OS-invigningen. Foto: Anthony Wallace/AP/TT

De olympiska spelen i Peking är igång och med det har diskussionerna om Xinjiang-provinsen, där Kina anklagats för att begå en rad brott mot mänskliga rättigheter, åter aktualiserats.

Nu ska FN:s generalsekreterare António Guterres, som var på invigningen på fredagen, åter ha bett om att få tillgång till Xinjiang.

Hilda Djupenström/TT
Publicerad

Bristen på mänskliga rättigheter i värdlandet är välkänd, inte minst med tanke på de övergrepp, förföljelse och tvångsinternering som den muslimska minoriteten uigurer tvingas leva med.

Människorättsorganisationer har länge larmat om hur över en miljon uigurer och andra muslimer stängts in i interneringsläger i Xinjiang. Hittills har representanter från FN inte tillåtits resa fritt in i provinsen, trots stora påtryckningar.

Laddar…