ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

USA: Rysk plan att spela in fejkattack

En fejkad och filmad attack mot ryskt territorium som förespeglar ett angrepp från ukrainska styrkor. Det är vad USA anklagar Ryssland att förbereda.
En fejkad och filmad attack mot ryskt territorium som förespeglar ett angrepp från ukrainska styrkor. Det är vad USA anklagar Ryssland att förbereda. Foto: AP

USA anklagar Ryssland för att förbereda en fejkad film om en ukrainsk attack mot ryskt territorium – vilket skulle användas av Ryssland för att legitimera ett angrepp mot Ukraina. Bevisvärderingen är dock oklar.

Jan Majlard
Publicerad
Annons

Uppgifterna om filmen spreds i amerikanska medier på torsdagskvällen, svensk tid. Ryssland ska ha rekryterat personer för en fabricerad videoattack, innehållande explosioner och döda kroppar, uppger Washington Post och Wall Street Journal.

– Vi har anledning att tro att videon ska innehålla förstörd egendom och visa sörjande, gestaltade av skådespelare. Liksom militärutrustning från Ukraina eller som ska se ut som om den importerats från väst, sa Vita husets pressekreterare John Kirby vid en briefing i försvarshögkvarteret Pentagon.

Laddar…