van der Poel om Kina-OS: ”Extremt oansvarigt”

Skridskoåkaren och OS-guldmedaljören på 5 000 meter och 10 000 meter Nils van der Poel i centrala Stockholm vid hemkomsten från OS i Peking.
Skridskoåkaren och OS-guldmedaljören på 5 000 meter och 10 000 meter Nils van der Poel i centrala Stockholm vid hemkomsten från OS i Peking. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Inför spelen ville inte Nils van der Poel kommentera Kina som OS-arrangör. Tillbaka i Sverige är skridskokungen tydlig med vad han tycker.

– Jag tycker det är extremt oansvarigt att ge det till ett land som så tydligt kränker mänskliga rättigheter, säger han till Sportbladet.

TT
Publicerad
Annons

25-åringen har inte varit i Sverige sedan oktober – utan har tillbringat en stor del av tiden inför OS i den tyska byn Inzell. Men på söndagskvällen ankom den dubble OS-guldmedaljören till Stockholm och välkomnades på Norrmalmstorg.

– Det är oerhört kul, det blir som en annan upplevelse när man kommer hem än vad man hade där. För där var det bara vår grej, det vi ville göra och det vi ville uppleva. Men när man kommer hit så förstår man att det inte bara var vår grej, det verkar som att alla andra hade en grej också. Det känns fantastiskt, säger han till TT.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons