”Food freedom har ännu inte kommit till Sverige”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Antiinflammatoriskt, glutenfritt eller LCHF. Att välja bort livsmedel som anses onyttiga är en given del av dagens kultur. Men nu växer en rörelse som vill att vi i stället ska se mat som något neutralt.

Publicerad
Magont kan komma av exempelvis stress och oro, och behöver inte bli bättre av att ta bort vissa livsmedel. ”Då tycker jag att man ska fundera på hur man mår i själen och kanske ta hjälp och samtala med någon”, säger Ingrid Larsson.

Magont kan komma av exempelvis stress och oro, och behöver inte bli bättre av att ta bort vissa livsmedel. ”Då tycker jag att man ska fundera på hur man mår i själen och kanske ta hjälp och samtala med någon”, säger Ingrid Larsson.

Foto: Fredrik Persson/TT
Ingrid Larsson.

Ingrid Larsson.

Foto: Sahlgrenska
En kartläggning bland hotell- och konferensgäster, som Richard Tellström har gjort, visar att medicinska argument är vanligast när vi nämner att vi vill ha specialkost – vi säger alltså oftast att vi är överkänsliga.

En kartläggning bland hotell- och konferensgäster, som Richard Tellström har gjort, visar att medicinska argument är vanligast när vi nämner att vi vill ha specialkost – vi säger alltså oftast att vi är överkänsliga.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Richard Tellström.

Richard Tellström.

Foto: Pressbild
Erika Nyman Carlsson.

Erika Nyman Carlsson.

Foto: Pressbild
Matpriserna stiger – vilket Richard Tellström menar är en av mekanismerna som gör att vi kan stå inför ett paradigmskifte i matkulturen.

Matpriserna stiger – vilket Richard Tellström menar är en av mekanismerna som gör att vi kan stå inför ett paradigmskifte i matkulturen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Artificiell, processad och farlig – eller ekologisk, hälsosam och ren. Varje dag möts vi av budskap om vad som är bra eller dålig mat. Och vår aptit efter att plocka bort saker från tallriken är stor. Enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen äter eller försöker var tionde svensk äta laktosfritt. En av 20 satsar på antiinflammatorisk kost. Nästan lika många har anammat dieten LCHF eller glutenfritt. Andra testar paleo, keto och rawfood.

Eliminerings­dieterna har i dag en given plats i vår matkultur.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons