RecensionNya filmer

Så jävla easy goingAdhd långt ifrån superkraft i ungdomskomedi

Nikki Hanseblad gör debut som Jojo.
Nikki Hanseblad gör debut som Jojo. Foto: Triart

18-åriga Jojo har adhd och måste hitta egna sätt att dra in pengar när hennes pappa inte har råd med medicinen. Känslorna går på högvarv i denna komiska ungdomsfilm, men djupet uteblir.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

”Jag har adhd, ganska maxad. Och brukar inte vilja prata om det, för då känns det som att det är det jag blir för folk, typ”, säger Joanna (Nikki Hanseblad), eller Jojo som hon kallas, mot slutet av den här filmen. Repliken är logisk i den scenen, men också lite motsägelsefull eftersom precis allt kretsar kring 18-åriga Jojos diagnos redan från början. Det första man ser är hur hon öppnar en burk med tabletter. Hennes adhd är ingen superkraft utan snarare en elefant som trampar sönder allt i rummet. När hon ska hämta ut ny, livsviktig medicin på apoteket visar det sig att ingen har betalat fakturorna för de två senaste uttagen. Tills det är gjort får Jojo ingen mer kredit. 

Hemma i lägenheten sitter den deprimerade pappan (Shanti Roney) och tittar på dag-tv. Han ber uppgivet om ursäkt för att han ligger efter med räkningarna. Jojo testar att dra in pengar själv istället, på olika fantasifulla sätt: hon försöker kränga kondomer, sina gamla slalomskidor och någon annans droger (vilket inte visar sig vara helt riskfritt). Jojo har inga nära vänner och hennes mamma är död. Ibland cyklar hon hem till sin blyga gymnasiekompis Matheus (Emil Algpeus) och ligger med honom utan större entusiasm. Matheus tillhör en helt annan ekonomisk klass och verkar alltid ha föräldrafritt i den stora villan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons