Annons

Välj rätt bildskärm till hemmakontoret

”Fel bildskärm kan leda till långvariga besvär”, säger Marcel Lundstad på EIZO Nordic.
”Fel bildskärm kan leda till långvariga besvär”, säger Marcel Lundstad på EIZO Nordic. Foto: EIZO Nordic

Hur ser ditt hemmakontor ut? Använder du en stationär bildskärm vid ett skrivbord eller sitter du i soffan med en laptop?

Med rätt bildskärm minskar du riskerna för bland annat ögontrötthet, dålig nattsömn och stel nacke. Marcel Lundstad på EIZO Nordic ger sina bästa tips på hur du gör hemmakontoret ergonomiskt riktigt.

Visst kan det vara mysigt att arbeta hemifrån ibland. Men handlar det om längre perioder är det extra viktigt att tänka på det här med ergonomin för att undvika besvär. I vissa fall kan besvären visa sig långt senare, så vänta inte – planera rätt från start.

Gör en hemmaversion av arbetsplatsen

– För att kunna arbeta ergonomiskt riktigt bör du ha samma hjälpmedel hemma som på jobbet, menar Marcel Lundstad. Det gäller inte minst bildskärm, mus och tangentbord.

Det handlar helt enkelt om att göra en hemmaversion av din vanliga arbetsplats.

Extern bildskärm eller laptop?

– Mitt råd är att alla som jobbar hemifrån ska ha en extern bildskärm som sin standardskärm.

Använd gärna en laptop också, men koppla den i så fall till bildskärmen. Sitter du bara med en laptop, kan ögonen fort bli trötta och grusiga. Och för att kompensera lutar man sig gärna fram mot skärmen, vilket kan resultera i en värkande gamnacke. Det blir också snällare för kroppen om du använder ett separat tangentbord och separat mus.

Hur installerar jag min utrustning enklast?

– Med en så kallad USB-C-anslutning kan du snabbt koppla in bildskärmen till datorn.

USB-C överför både bild och ljud, dessutom kan en tillräckligt bra bildskärm samtidigt ladda din laptop via USB-C kabeln. USB-C-tekniken är förhållandevis ny, men blir allt vanligare och passar till många av dagens datorer och bildskärmar.

Investera i bättre synergonomi

Utvecklingen av bildskärmar har gått starkt framåt, men det finns det fortfarande problem med dålig ljusstyrka och blått ljus. Faktorer som kan påverka ögonen och försämra nattsömnen. Många bildskärmar har också ett dolt flimmer som kan orsaka ögontrötthet. Även om flimret är osynligt för ögat, så uppfattas det av näthinnan och hjärnan.

– Men i dag finns det flimmerfria bildskärmar med dynamiskt ljus som anpassar sig efter hemmets belysning, säger Marcel Lundstad. Skärmarna kan också automatiskt justera färgbalansen efter dygnets alla timmar. Mitt på dagen när vi ska vara pigga är ljuset mer blått för att senare gå över till varmare toner. Dessa faktorer ger sammantaget en bättre synergonomi – och kan i förlängningen minska riskerna för dyra sjukskrivningar.