Björn Ranelid i Kivik.
Björn Ranelid i Kivik. Foto: Daniel Nilsson

Ranelid: ”Jag tar risken att bli brunsmetad”

Sverige är i krig och våra politiker är ”landsförrädare” med ”blod på sina händer”, skriver Björn Ranelid på Facebook. SvD far till Österlen för att fråga den folkkäre författaren: har han blivit radikaliserad?

Publicerad

Det står inte längre ”Ranelid” på Jaguarens registreringsskylt, men det ska inte förstås som att författaren håller på att bli blygsam. Några kilometer utanför Kivik sträcks hans solbruna underarm ut genom den nedvevade bilrutan. Pekfingret viftar distinkt. Där ska vi köra in, genom öppningen i häcken. Vi parkerar i skuggan av en omfångsrik gammal ek, där en egentillverkad skylt pryder stammen: ”Barnen klättrar på stegar av skratt”. Även en av Österlenkåkens tillbyggnader utsmyckas av ranelidska: ”Bär ditt barn som den sista droppen vatten.”

Det tar sju timmar för honom att klippa allt gräs på ägorna, berättar han. Bra motion, men 71-åringen tränar på konventionellt vis också. Fem, sex dagar i veckan. Två silverfärgade hantlar ligger slängda i gräset. Och det blir mycket löpning. Han springer sicksack i fårorna mellan äppelodlingarna. Det blir ungefär en mil.