Finansministrarna litar inte på Grekland

"För lite, för oprecist – och vi litar ändå inte på att ni gör det". Så lät budskapet till Grekland när de 19 euroländernas finansministrar träffades i Bryssel på lördagen.
Men finansministrarna har ofta under vårens häftiga gräl mellan Grekland och dess långivare antagit rollen som de hårda poliserna, medan stats-och regeringscheferna fått vara de snälla poliserna. Den rollbesättningen kan gälla i helgen också.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

Bryssel. Mötet mellan euroländernas finansministrar har börjat, och redan på väg in i lokalerna signalerade några av deltagarna att uppgörelsen mellan Grekland och den så kallade Trojkan – EU, ECB och IMF – långt ifrån är klar.

Förslaget som grekerna har lagt fram och som listar vilka åtstramningsåtgärder och reformer de kan åta sig i gengäld för nya krislån på uppemot 70 miljarder euro är visserligen en bra grund att bygga vidare på, verkar övriga euroländers samlade bedömning vara. Men åtstramnings- och reformförslagen på listan är inte tillräckliga och listan är inte heller tillräckligt detaljerad. Framför allt så är tilliten till att grekerna verkligen håller vad de lovar och inför nya nedskärningar låg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons