Järnring runt fredspristagarens hem

PEKING. Regimen tog som väntat inga chanser dagen för fredsprisceremonin. Vakter, civilklädda poliser och gatukommitténs säkerhetspersonal med röda armbindlar var placerade runt det stora bostadsområdet i Peking där Liu Xiaobos fru Liu Xia tros sitta i husarrest.

Ola Wong
Publicerad
Annons

En vakt knuffade undan mig när jag försökte ta mig in på baksidan till pristagarens hem. På internet var de hundratusentals kineser som arbetar med att skriva regimstödjande inlägg fullt sysselsatta med att svartmåla Liu Xiaobo och nobelpriset. Censuren raderade alternativa inlägg. Liu Xiaobo avtjänar ett 11-årigt fängelsestraffet för att ha varit medförfattare till Charta 08 – ett upprop för demokratiska reformer.

Ledningen i Peking ser fredspriset som en förolämpning. Men Kinas koleriska reaktion har snarare stärkt oron i omvärlden för situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina. FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay uppmanade i torsdags Kina att fria Liu Xiaobo och uttryckte oro för att myndigheterna hindrat rörelsefriheten för 120 personer, inklusive Lius fru Liu Xia.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons