ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Den nyskapande traditionalisten

Giorgio Rivetti är en av Italiens färgstarkaste vinmakare. Med outtröttlig energi har han tagit familjeföretaget och Piemonte till nya höjder.

Johan Sjöstedt
Publicerad
Annons
Giorgio Rivetti Foto: Pressbild La Spinetta

Han började läsa till oenolog när han var 16 år och har sedan dess aldrig ångrat sitt karriärsval. Trots att en stor del av arbetstiden nu mera handlar om affärsresor är det i vingården han trivs bäst.

– Ett bra vin börjar i vingården. Vi gör inte vinet, vi försöker bara tolka det naturen ger oss i vingården. För att göra bra vin behöver man vara en bra jordbrukare, förklarar Rivetti.

Rivetti ser sig själv som en traditionalist men i omvärldens ögon kommer han med största sannolikhet alltid att betraktas som en modernist. Tillsammans med bland annat Luciano Sandrone, Domenico Clerico, och Elio Altare var han del av den rörelse som för alltid kom att förändra regionen.

Piemontes viner har alltid haft ett gott anseende men innan 80-talet var regionen relativt okänd för de som inte var vinnördar. Det var något den nya generationen som tog över på 80- och 90-talet ändrade på. Med lägre skördeuttag, kortare och mer kontrollerad maceration med skalen tillsammans med nya franska ekfat skapade man viner som var mer tillgängliga i unga år och hade mer frukt och koncentration. Det dröjde inte länge innan det blev en internationell succé.

Annons
Annons
Giorgio plöjer med hästen Pippo Foto: Pressbild La Spinetta

La Spinetta började 1977, och producerade då endast Moscato d’Asti, det var först 1985, när Rivetti gått klart sin utbildning som man släppte sitt första röda vin, Barbera Cà di Pian. Företaget har sedan dess växt exponentiellt och omfattar numera fyra vinerier och över 60 anställda. Även om mycket har ändrats är en sak alltid säker, kärleken till nebbiolo.

– Nebbiolo är en av världens främsta druvsorter och endast genom att arbeta med inhemska druvsorter kan man producera de fantastiska viner vi gör här i Piemonte, förklarar Rivetti.

Förtroendet i de inhemska druvsoterna ledde till att La Spinetta köpte 65 hektar vinodlingar i Toscana, allt för att bevisa tesen att Sangiovese inte bara är Toscanas historia utan även dess framtid. På samma sätt som nebbiolo alltid kommer att vara synonymt med nebbiolo. Med 60 år fyllda visar Rivetti fortfarande inga tecken på att sakta ned utan påbörjar istället nya projekt. 2011 investerade La Spinetta i Contratto, Italiens äldsta producent av mousserande vin, och med det en UNESCO-märkt vinkällare.

– Jag har alltid gillat bra mousserande och vi kände en stark önskan att hålla vinkällaren och produktionen i italiensk ägo, berättar Rivetti.

Barbera Ca’ di Pian, 2011

189 kr - Beställ härvin.svd.se

Rött vin · Piemonte, Italien

Barberan som allting började med 1985. Körsbär och vinbär tillsammans med kaffe och choklad. Påtaglig men avvägd fatton. Hög syra och sköna tanniner. Drick till en tomatkokt lammnacke eller hjortsadel med rotfrukter. Öppna nu för frukt och fat eller lägg i källaren för läder och höstlöv.

Annons