ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Så gör du goda maränger på kikärtspad

Maränger gjorde på kikärtsspad
Maränger gjorde på kikärtsspad Foto: Svenska Dagbladet

Det låter galet men det funkar. I stället för att använda äggvita till att göra maränger kan man vispa kikärtsspad. Smaksätt med lakrits eller polkagrisar och marängerna blir som godis.

Joanna Drevinger
Publicerad
Efter reklamen visas:
Så gör du goda maränger på kikärtspad

Det här låter inte klokt. Men det gör det ju bara ännu roligare att det funkar. Spadet i en burk förkokta kikärtor, det som man i nio fall av tio bara häller ut, blir ihop med lite socker till helt perfekta, äggfria maränger. Det är till och med enklare att vispa än äggvita. Receptet tillskrivs den amerikanske veganbloggaren Goose Wohlt, som även använder kikärtsspad som äggersättning i bland annat våfflor.

50 små maränger eller 2 tårtbottnar

Ingredienser:

Spadet av en burk förkokta kikärtor à 400 g

1 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk citronsaft

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa spadet till ett hårt fluff.
  2. Blanda de torra ingredienserna och häll ner dem långsamt, under fortsatt vispning.
  3. Pressa i citronsaften. Smeten går givetvis även att smaksätta med exempelvis choklad, mortlad polkagris, lakritspulver, torkade bär eller annat efter tycke och smak.
  4. Vispa till dess att bunken går att vända upp och ned. Bred eller klicka ut maränger på bakplåtspapper på en plåt, strö på eventuell dekoration och grädda 60 minuter. Låt därefter marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme i minst 60 minuter, och gärna tills ugnen svalnat helt.