ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

12 litterära genier som Akademien missade

Sylvia Plath och James Joyce fick aldrig Nobelpriset.
Sylvia Plath och James Joyce fick aldrig Nobelpriset. Foto: TT arkiv

De förbisedda. Det är åter dags för Svenska Akademien att ­meddela vem som får Nobelpriset i litteratur. Blir det ”rätt” val? För nästan lika ofta som ”Äntligen!” borde man ha ropat ”Skandal!” – kan man konstatera i efterhand. Här är tolv mästare som aldrig fick priset.

Lina Kalmteg, Saga Elgenstierna
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den franske naturalisten var kandidat till det första priset 1901, året före sin död. Men han drabbades av den dåvarande ständige sekreteraren Carl David af Wirséns snäva tolkning av Nobels formulering att litteraturen skulle vara skriven ”i idealisk riktning” och som kom att innebära att litterär kvalitet inte alltid var tillräckligt.
Ur kommitténs dom: ”Det andelösa, ofta grovt cyniska i hans naturalism gör, att han svårligen kan förordas till ett pris.” I stället fick den franske poeten Sully Prudhomme priset, en författare som inte har lämnat så många spår efter sig och knappast var en lovande start för ett nytt pris.

Nominerades aldrig. Det brukar anses att hon borde ha fått priset istället för det exempelvis kritiserade valet Pearl Buck (1938). Var det så enkelt som att hon var kvinna? Kvinnorna är som bekant i minoritet bland pris­tagarna. Bara elva av samtliga pristagare har varit kvinnor. Och det beror inte bara på Akademien utan på att så få kvinnor över huvud taget blev föreslagna under förra ­seklets första hälft. Den ryska poeten Anna Achmatova (1889–1966) var en av de få kvinnor som ens förekom i diskussionerna.

Laddar…
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons