Svensson vill minska EU:s inflytande
Att som EU-kritiker bojkotta parlamentet vore att ge upp för lätt, tycker Vänsterpartiets toppnamn Eva-Britt Svensson. Här driver hon istället på för gemensam flygskatt, ökad öppenhet och frihet på internet.
EU-KANDIDATERNA | DEL 7 | EVA-BRITT SVENSSON (VÄNSTERPARTIET)
Gymnasieeleven Emma Hansson Ruge fyller år på valdagen och nu spänner hon ögonen i Vänsterpartiets toppkandidat: Varför ska hon rösta på Vänsterpartiet och inte Piratpartiet?
Platsen är Södra Latin i Stockholm och Vänsterpartiets förstanamn på EU-parlamentslistan Eva-Britt Svensson svarar på gymnasisternas frågor i en provisorisk valstuga i ett klassrum. Hon sitter uppflugen på en bänk när hon berättar att det faktiskt var Vänsterpartiet som initierade de ändringsförslag i telekompaketet som säger att ingen ska kunna stängas av från internet utan domstolsbeslut.
–Jag tycker att vi kan visa att vi står för frihet på internet och är emot övervakningssamhället.
Hon går till val på att arbeta för att minska EU:s inflytande och eleven Kalle Matz ifrågasätter:
–Finns det inte ett värde i att samarbeta och lösa klimatfrågan och minska fattigdomen i till exempel de baltiska länderna?
Men Vänsterpartiet är inte emot samarbete, säger Eva-Britt Svensson. Hon driver heller inte frågan att Sverige ska begära utträde ur EU.
–Mitt EU-motstånd har inte ett dugg med mitt arbete i parlamentet att göra. Har vi fått en politisk arena där 70 till 80 procent av den lagstiftning vi lever med tas, då ska vi självklart se till att den lagstiftningen som har förts över ska drivas åt vänster.
Sedan 2004 har hon suttit i partigruppen GUE/NGL med ledamöter från nordiska miljöpartier, europeiska vänsterpartier och kommunister. Här arbetar hon med frågor som att EU:s lagstiftning ska inspireras av svensk offentlighetslagstiftning och att den som vill ha vård i ett annat EU-land först måste få klartecken från landstinget.
EU-kritiken är överordnad. Ändå är partiet för flyg- och koldioxidskatt på EU-nivå.
Hur går det ihop med Vänsterpartiets syn att skattefrågan ska vara varje lands ansvar?
–Vi är emot att EU ska ha beskattningsrätt, men när det gäller miljö- och klimatområdet har EU beslutanderätten idag. Men vi säger att det ska vara en minimiregel. Högre skatt ska kunna bestämmas om nationellt, säger Eva-Britt Svensson.
Eleverna på Södra Latin intresserar sig för EU-parlamentarikernas löner också. Eva-Britt Svensson plockar bara ut en lön som motsvarar hennes gamla kanslistlön: 22000 i månaden. Resten, ungefär en halv miljon kronor årligen, skänker hon till kvinnojourer, funktionshindrade och Rädda Barnen i Gaza.
Tillbaka till frågan om valet mellan Piratpartiet och Vänsterpartiet. Emma Hansson Ruge har flera vänner som står och väger.
–Vilka möjligheter har Piratpartiet när det kommer in? När telekompaketet kommer tillbaka till parlamentet kan vi antingen godkänna det eller förkasta det. Några ändringsförslag kan vi inte göra. Då tycker jag att det är viktigt att man har en politik för andra områden också, säger Eva-Britt Svensson.