Alliansen vann slaget om Stockholm

Med 52 procent av rösterna tog den borgerliga alliansen hem en historisk valseger i Stockholms stad. För första gången på över 30 år har stockholmarna gett sina politiker fortsatt förtroende efter fyra år. Samtidigt gick Miljöpartiet starkt framåt, och gjorde sitt bästa val någonsin.

Publicerad
JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX
Annons

De otåliga stockholmsväljarna gav i går sina folkvalda fortsatt förtroende att styra i huvudstaden ytterligare en mandatperiod. Sten Nordin, som igår kväll var försiktig med att ta ut segern i förskott, kunde till slut avgå med segern. Det borgerliga blocket fick till slut 52 procent av väljarnas stöd, medan de rödgröna slutade på 43,5. Det blev en klar borgerlig majoritet i kommunfullmäktige trots att Moderaterna backat två procentenheter sedan förra valet. Stödet för Centerpartiet har samtidigt ökat svagt till 4 procentenheter, medan stödet för Folkpartiet är stabilt.

– Jag är förstås glad, och samtidigt väldigt lättad. Jag tror att det var en förtroendeomröstning det här, och att stockholmarna helt enkelt tror att alliansen är lite duktigare på att styra Stockholm än de rödgröna är. Sedan måste vi jobba på, för det är ju faktiskt en jämnare fördelning av mandaten än tidigare, säger Lotta Edholm (FP).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons