Recension

Jan Håfström, A work of art is nothingEn skicklig konstnär av den gamla skolan

”Walker och Toteninsel”, 2015.
”Walker och Toteninsel”, 2015.

Jan Håfström balanserar finkänsligt mellan humor och gravallvar – men ännu viktigare i hans konst är det traditionella hanterandet av färg och form. Håfström är helt enkelt en skicklig konstnär av den gamla skolan.

Publicerad
Annons

Jan Håfströms sju meter höga skulptur ”Vem är mr Walker?” är ett ypperligt exempel på hur konst kan förbättra det offentliga stadsrummet. Placerad i den deppiga stenöken som går under namnet Järnvägsparken, strax söder om Centralstationen, har den springande mr Walker blivit till ett spännande utropstecken mitt i den trafikkarusell som brusar på alla sidor. Föränderlig, beroende på vilken sida man betraktar honom från, och möjlig att tolka både som en stressad människa på väg till pendeltåget eller som Fantomens rättrådigt civila alias mr Walker på jakt efter ännu en illvillig brottsling.

Skulpturen finns med på Håfströms första utställning på Galleri Andersson/Sandström. Fast monokromt svart och i mindre format, intressant bara som en förlaga och som en manifestation i rummet av den mr Walker som finns med på många av de stora målningar som fyller gallerirummen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons