Finland stoppar influensavaccinering

Finländska hälsovårdsmyndigheter har beslutat stoppa vaccineringar mot svininfluensa tills vidare, sedan neurologer slagit larm om att ovanligt många barn drabbats av sömnsjuka, narkolepsi, efter att ha fått sprutorna. Totalt rör det sig om minst 15 misstänkta eller bekräftade fall. Institutet för hälsa och välfärd (THL) utreder nu om vaccinet eller själva viruset A/H1N1 kan ha ett samband med sjukdomen.

FNB, TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

– En stor del av befolkningen är redan vaccinerad och det pågår ingen epidemi. Det här ska betraktas som en säkerhetsåtgärd, säger THL:s generaldirektör Pekka Puska till Hufvudstadsbladet.

Även svenska Läkemedelsverket har tillsatt en grupp som ska granska om det finns en koppling mellan personer som insjuknat i sömnsjuka och svininfluensavaccinet Pandemrix. Drygt sex miljoner svenskar vaccinerade sig i vintras och hittills i år har omkring 5 900 rapporter om biverkningar kommit in till verket. Sex fall rörde ett misstänkt samband mellan vaccinet och narkolepsi där samtliga drabbade var barn eller ungdomar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons