New York Times tar betalt för nyheter på nätet

Tidningen New York Times har beslutat att ta betalt för sin nätupplaga. ”Ett steg som debatteras i hela branschen och som nästan alla stora tidningar hittills har varit rädda att ta”, skriver tidningen själv.

Karin Thurfjell
Publicerad
Annons

Redan 2005 prövade New York Times att ta betalt på nätet. ”Times Select” innebar att visst material var gratis medan annat kostade pengar. Efter två år slopades systemet och allt släpptes gratis. Nu ska tidningen, som varje månad har fler än 17 miljoner läsare i USA, göra ett nytt försök med en ny betalningsmodell. År 2011 kommer ett visst antal artiklar varje månad vara gratis, men den som läser fler får betala för varje artikel. Det ska också gå att betala en summa varje månad för att få läsa ett obegränsat antal artiklar, och de som prenumererar på pappersupplagan av tidningen ska ha gratis tillgång till nättidningen. Hur många artiklar som ska vara gratis och hur höga avgifterna ska vara är inte beslutat.

Nu brottas nättidningar över hela världen med minskade intäkter från annonsförsäljning, och många diskuterar olika möjligheter att ta betalt för material på internet. Men enligt New York Times baseras beslutet att ta betalt inte på den nuvarande nedgången på annonsmarknaden. Istället ska det ses som en långsiktig strategi.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons